Morotsbröd.


.

Ikväll bakar jag gott morotsbröd, helt underbart. Och här kommer receptet: 
.
Ingredienser:
5 dl mjölk
50 g smör
50 g jäst
12 dl vetemjöl special
2 stora morötter
2 dl grahamsmjöl
ev. 1 msk ljus sirap eller honung

Gör så här:


1. Värm mjölk och smör till fingervarmt, 37 grader. Smula ned jästen i en degbunke och slå över den varma degvätskan. Häll i honungen/sirapen.

2. Skala och riv morötterna grovt (riv finare om du ej gillar stora bitar i brödet), rör i det tillsammans med saltet och mjölet, arbeta samman till en slät deg.

3. Låt jäsa under bakduk i 55 minuter. Tag upp degen på mjölat bord och arbeta degen i ca 5 minuter.

4. Gör ett stort bröd och stjälp upp på en plåt. Skåra brödet med en vass kniv och låt det jäsa i ca 40 minuter.

5. Grädda i 225 grader i ca 30-35 minuter.
.
Ät och njut!

PS. Det går även göra två mindre bröd om man vill, grädda då brödet lite kortare tid! Själv brukar jag bara dela brödet i två delar när det är färdig-gräddat (lättare att lägga i påsar då!). Frys in och ta fram när du är sugen! DS.
Bakning | |
Upp